Leadership altruist. Leadership egoist. Buna măsură – Webinar

Leadership altruist. Leadership egoist. Buna măsură
5 martie, 10:00 – 12:00.

O conversație relaxată despre comportamente, adaptare, supraviețuire și evoluție.

Leadership altruist

reprezintă un stil de conducere care pune accentul pe bunăstarea și dezvoltarea celorlalți, înaintea propriilor interese sau a profitului. Acest stil de leadership este caracterizat prin empatie, generozitate și un angajament puternic față de serviciul față de alții. Liderii altruisti sunt adesea văzuți ca fiind inspiratori, motivând și mobilizând membrii echipei lor prin exemplul propriu de dedicare și sacrificiu.

Principalele caracteristici ale leadershipului altruist includ:

 1. Empatie: Liderii altruisti sunt profund conectați cu nevoile și sentimentele membrilor echipei lor. Ei se străduiesc să înțeleagă perspectiva celorlalți și să răspundă în mod corespunzător la acestea.
 2. Generozitate: Ei sunt dispuși să ofere timp, resurse și sprijin fără a aștepta ceva în schimb. Această generozitate se manifestă nu doar în contextul profesional, ci și în cel personal.
 3. Orientare către serviciu: Liderii altruisti văd conducerea ca pe un serviciu față de alții, nu ca pe o cale de a obține putere sau avantaje personale. Ei se angajează să servească interesele grupului sau ale comunității.
 4. Luarea deciziilor etice: Deciziile sunt luate cu considerație profundă pentru binele celorlalți, cu un accent pe corectitudine și justiție.
 5. Inspirarea și motivarea: Prin exemplul lor, liderii altruisti inspiră și motivează membrii echipei să adopte comportamente similare, promovând o cultură de generozitate și ajutor reciproc.
 6. Dezvoltarea și susținerea celorlalți: Un aspect central al leadershipului altruist este preocuparea pentru dezvoltarea personală și profesională a membrilor echipei, oferindu-le oportunități de învățare și creștere.

Liderii altruisti pot avea un impact profund și pozitiv asupra culturii organizaționale, îmbunătățind moralul, satisfacția în muncă și loialitatea angajaților. Deși acest stil de leadership poate fi extrem de benefic, este important de menționat că echilibrul este esențial; liderii trebuie să se asigure că generozitatea și altruismul lor nu duc la epuizare personală sau la neglijarea propriilor nevoi și obiective.

Leadership egoist

se referă la un stil de conducere în care liderii pun accentul preponderent pe satisfacerea propriilor interese, dorințe și obiective, adesea în detrimentul celorlalți membri ai echipei sau al organizației. Acest tip de lideri tind să folosească puterea și resursele organizației în avantajul personal, ignorând nevoile, sentimentele și dezvoltarea profesională a subordonaților lor. Ei pot manifesta o preocupare scăzută pentru bunăstarea generală a echipei și pot lua decizii care favorizează propriul succes sau avansare, chiar dacă aceste decizii pot avea efecte negative asupra altora sau asupra organizației în ansamblu.

Caracteristicile principale ale leadershipului egoist includ:

 1. Auto-promovarea: Liderii egoiști tind să-și promoveze în mod activ propria imagine și realizări, căutând recunoaștere și laudă, chiar și atunci când succesul este un efort de echipă.
 2. Luarea deciziilor centralizate: Acești lideri preferă să ia decizii fără a consulta sau a lua în considerare opiniile celorlalți membri ai echipei, concentrându-se pe rezultatele care îi favorizează personal.
 3. Lipsa empatiei: Ei arată puțină sau deloc preocupare pentru sentimentele, nevoile sau bunăstarea subordonaților, ceea ce poate duce la un mediu de lucru toxic și la scăderea moralului.
 4. Manipulare: Liderii egoiști pot recurge la manipulare sau la alte tactici neetice pentru a-și atinge scopurile, folosind influența și puterea în moduri care servesc intereselor personale.
 5. Concurență neloială: Ei pot încuraja un mediu competitiv nesănătos în cadrul echipei, punând accent pe performanța individuală în detrimentul colaborării și al succesului colectiv.
 6. Neglijarea dezvoltării echipei: Interesul scăzut pentru mentorat, coaching sau dezvoltarea abilităților membrilor echipei, deoarece aceste activități nu servesc direct intereselor personale ale liderului.

Leadershipul egoist poate avea efecte dăunătoare asupra culturii organizaționale, inclusiv scăderea satisfacției în muncă, creșterea ratei fluctuației de personal și deteriorarea relațiilor dintre colegi. În contrast cu leadershipul altruist, care se concentrează pe serviciul față de alții și pe binele comun, leadershipul egoist subminează încrederea și cooperarea, ceea ce poate afecta negativ performanța și succesul pe termen lung al unei organizații.

De ce să participi?

Poate că te simți supraîncărcat și de multe ori trebuie să lucrezi suplimentar pentru a respecta termenele limită. Mulți dintre noi știm că ne-am putea gestiona timpul mai eficient, dar poate fi dificil să identificăm greșelile pe care le facem și să aflăm cum am putea să îmbunătățim abordarea.

Ce vei invăța?

Cum să îți eficientizezi timpul și să îți mărești rata de succes în activitatea zilnică, cum să nu te mai stresezi asupra deadline-urilor și să-ți crești productivitatea. Pe scurt, cum să fim mai mulțumiți.

Facilitator

Marian Staș – expert, consultant, trainer și facilitator cu peste 20 de ani de experiență.

Sarcini importante vs urgente

 • Sarcinile importante: sunt sarcinile care duc la realizarea unui obiectiv important. Situaţia se poate deteriora dacă ele nu sunt executate cum trebuie.
 • Sarcinile urgente: sunt sarcinile care trebuie îndeplinite într-un interval scurt de timp. În majoritatea birourilor noastre, aceasta înseamnă de regulă acum!

În  viaţa  noastră profesională  timpul nostru  este solicitat  în  permanenţă  din ambele direcţii.  Problema cu sarcinile importante  este că adesea ele nu trebuie făcute imediat, în timp ce sarcinile urgente necesită de cele mai multe ori trecerea imediată la acţiune.

Dată fiind  tensiunea resimţită  în lumea contemporană a afacerilor, partea cea mai grea este să te opreşti din alergat şi să încerci să înţelegi ce anume faci şi de ce faci lucrul  respectiv.

Managementul timpului și al Priorităților

EXELO
Managementul timpului și al Priorităților
Marian Stas
Grupă confirmată 14-15, 21-22 iun., 9:00-12:30.
Detalii.... (click)

10 Reguli de bază pentru listele de activități:

 1. Nu trebuie să aveţi mai mult de o listă.
 2. Aveţi grijă să v-o faceţi în scris.
 3. Rescrieţi lista zilnic, în acelaşi moment al zilei.
 4. Asiguraţi-vă că aţi inclus  sarcinile  ce privesc  rezultatele  considerate cheie pentru dumneavoastră.
 5. Dacă vreo sarcină ia mult timp,  descompuneţi-o  în părţile  ei compo- nente.
 6. Treceţi fiecare parte ca un element separat.
 7. În listă treceţi sarcinile care vă ajută să progresaţi spre ţelurile dumnea- voastră profesionale pe termen lung.
 8. Fiţi siguri că aţi identificat toate priorităţile.
 9. Identificaţi ceea ce puteţi delega.
 10. Începeţi cu sarcinile importante.